Zadar

Zadar je grad obilježen svojom tisućljetnom poviješću, te je kao takav prava riznica arheološkog i spomeničkog blaga antičkog, srednjovjekovnog i renesansnog razdoblja. Iz svih povijesnih razdoblja sačuvane su brojne crkve i spomenici kulture na kojima su vidljiva umjetnička graditeljstva svih stilova. Zadar je mirno i sigurno mjesto, možete otići u šetnju noću, kao i danju. Osim što ćete otrkiti prekrasne tragove rimskog doba, pronaći ćete i fine trgovine, restorane po pristupačnim cijenama, te koncerte na otvorenom.
Preporučujemo šetnju zadarskom rivom kojoj jedinstven ambijent daje zvuk Morskih orgulja, jedinstvenog objekta u svijetu!


CRKVA SV. DONATA

Crkva sv. Donata simbol je grada Zadra i najpoznatija monumentalna građevina u Hrvatskoj iz ranog Srednjeg vijeka (9. stoljeće). Naziva se po biskupu koji ju je dao sagraditi. Prvi put crkva se spominje sredinom 10. stoljeća u spisima bizantskog cara Konstatina Porfirogeneta.
Danas se njezin prostor zbog izvanrednih akustičnih karakteristika koristi za različite glazbene programe (“Glazbene večeri u sv. Donatu”).

MORSKE ORGULJE

Morske orgulje smještene su, u sklopu zadarske rive te su prepoznatljive kao posebno oblikovana obala u nekoliko redova stepenica koje se spuštaju prema moru. Stepenice se protežu na sedamdesetak metara obale, ispod kojih je, na razini najnižeg mora oseke, okomito na obalu ugrađeno 35 cijevi različitih dužina i promjera. Tu se na cijevima nalaze LABIUMI (zviždaljke), koje sviraju 7 akorda od 5 tonova. Iznad kanala su performirane kamene stepenice kroz koje izlazi zvuk, morem potisnut zrak. Ovo je mjesto spoja ljudskih ideja i vještina s energijom mora, valova, osekom i plimom, mjesto za relaksaciju, razmišljanje i razgovor uz neprekidan koncert mističnih tonova “orkestra Prirode”. Morske orgulje izvedene su po projektu zadarskog arhitekta Nikole Bašića .

POZDRAV SUNCU

Na samom vrhu zadarskog Poluotoka, uz glasovite Morske orgulje, zasvijetlio je i Pozdrav Suncu. Sastoji se od 300 višeslojnih staklenih ploča postavljenih u istoj razini s kamenim popločenjem rive u obliku kruga promjera 22 metra. Instalacija Pozdrav Suncu kao model sunčeva sustava s pripadajućim planetama, povezana je s Morskim orguljama čiji se zvuk transponira u svjetlosnu igru koja na zadarskoj rivi nastupa nakon zalaska sunca. Pozdrav Suncu također je izveden po projektu zadarskog arhitekta Nikole Bašića .

NAJLJEPŠI ZALAZAK SUNCA NA SVIJETU

Slavni režiser Alfred Hitchcock je zapisao svakako najljepši opis legendarnog zadarskog zalaska Sunca tijekom posjeta Zadru u svibnju 1964. godine. Promatrajući zalazak Sunca ispijajući Maraschino na Zadarskoj rivi zapisao je sljedeće: “Zalazak Sunca u Zadru najljepši je na svijetu i neusporedivo je ljepši od onog u Key Westu na Floridi.”
S njegovim mišljenjem slažu se i brojni turisti koji uživaju u pogledu na zagrljaj mora, zalazećeg Sunca i neba koje je svake večeri iznova obojano drukčijim bojama.
Stanovnici Zadra, smatraju kako je najljepši zalazak Sunca na svijetu upravo na njihovoj Rivi i najbolje se vidi s Morskih orgulja koje proizvode neobične zvukove ovisno o radu valova.

 

KALELARGA

Za Zadrane je Kalelarga više od imena glavne ulice grada. Ona je kultni prostor i jedan od simbola grada koji budi sjećanja na lijepe trenutke i događaje kao mjesto druženja, zabave i razonode, na procesije i pučke svečanosti, pa i prve ljubavi. Kaže se da su upravo na Kalelargi započele ili završile ljubavi mnogih generacija Zadrana.
U doba Rimskog carstva Zadar je izgrađen po strogim principima rimskog urbanizma kada je uređena ulična mreža od nekoliko većih uzdužnih ulica i većeg broja poprečnih koje su grad dijelile u pravokutne insule. Već tada jedna je uzdužna ulica vodila od današnjih Kopnenih vrata do Foruma, a druga, od današnjeg Trga Petra Zoranića do crkve Gospe od zdravlja, upravo je današnja Kalelarga.